Založ si blog

Moje televízne detstvo

Moje televízne detstvo

 

Aj keď sú moje spomienky na detstvo značne „ošúchané“ a „zapadnuté prachom“, sú silnejšie ako ktorékoľvek iné. Pretože sú z obdobia, ktoré je každému človeku najbližšie. Z obdobia kedy išlo len o zábavu, z obdobia kedy išlo len o to, ako zohnať niekde nejakú sladkosť, či hračku, z obdobia kedy sme mali  režim nasledovný: budíček-raňajky-hry-obed-hry-olovrant-hry-večera-rozprávky v TV – večerníček. Sústredím sa na posledné časti. Na seriály, rozprávky, filmy, ktoré som obľuboval nielen ja, ale aj ročníky generácií  +- 1990.

Najkultovejší a najdôležitejší kontakt s televíziou bol Večerníček na STV. Deň čo deň si pred TV obrazovku sadali tisícky detí, aby sledovali pár minút svojich hrdinov. Počas môjho „pôsobenia“ Večerníčka vznikli mnohé legendy. Zo zahraničných titulov výrazne dominovali najzlatšia Krasolienka ( pre pripomenutie: Ja som vaša Krasolienka, toto je krajina naša, toto je náš svet, krajšieho niet, darmo by si ho hľadal J ) a nebojácny a vždy vynaliezavý Požiarnik Sam. Z titulov zahraničnej koprodukcie mimo večerníčka, sme nikdy neohrdli Tom a Jerrym, či jeho socialistickou konkurenciou ( politika nám bola u ri*i J ) No počkaj zajac. Takisto úspech žali Včielka Mája, Ferdo Mravec, či Casper. Z domácej kuchyne večerníčka patrili k vychytávkam jednoznačne Jurošík, Maťko a Kubko, Macko, dvojica A je to, alebo rozprávka o snehuliakoch 10,20,30 J Vianočnou topkou bola a navždy ostane princezná Fantaghiro. Taliansko – nemecko – československá koprodukcia stvorila legendu rozprávok. Krásne prostredie stredovekých hradov, rozprávajúci kameň vráť sa, kôň Zlatohrivko, či dobrá húska boli lákadlami okrem iného. Postavy ako zlý Tarabas a jeho matka, či Čierna kráľovná nám naháňali strach. Blesko a Hromka nám zas vždy vyčarili úsmev na tvári. Pre chlapcov bola Fantaghiro prvou láskou, ktorá bola múdra, nebojácna, hravá, odvážna, rozprávková. Malé slečny  zas nemali oči pre nikoho iného ako pre Romualda. Dokonalá hudba od Amedea Mingiho dotvorila kolorit rozprávke ku dokonalosti.

Napriek detským seriálom sme aj s našimi rodičmi, či staršími súrodencami sledovali aj programy pre 12+. Dokonca aj tie sa nám zapáčili. Prežívali sme každý deň nové dobrodružstvo s MacGyverom, ktorý na všetky problémy našiel riešenie. S doktorkou Quinovou sme liečili, s vesmírnou loďou Enterprise sme sa vydávali do šíreho vesmíru. Kriminálne prípady sme riešili s Derickom, zločincov naháňali s Modrým Pacifikom a „biznis“ riešili s „Džejárom“ s Dallasu. Smiali sme sa na „Coudim, Dejne, Frenkovi, Kerol, Džej – tým“ z Krok za krokom, avšak najviac nás zabával kamarát ALF – mimozemšťan z Melmaku. S domácich detských relácií sme nevynechali ani jedno vydanie Od Kuka do Kuka, Majster N, Quix a Quixová, či Kakaa na Markíze.

 

Aj také bolo moje, vaše televízne detstvo….

Pyrrhovo víťazstvo pravice

21.02.2012

Pyrrhovo víťazstvo pravice Síce v poslednom období sa aktuálne na blogoch, či diskusiách riešia nadchádzajúce predčasné voľby, predsa by som sa len vrátil k voľbám v roku 2010. Aký osud postihol jednotlivé strany od posledných volieb? Čo spôsobilo ich „relatívne“ víťazstvo? Čo tieto strany čaká? Smer-SD – Najsilnejšia koaličná strana na čele [...]

SNP – mozaika 29. august 1944 – 26. október 1944

29.08.2011

Mozaika pohľadov na SNP ( alebo kde je pravda? ) Pripomíname si už 67. výročie Slovenského národného povstania. Aj keď historická obec nie je úplne jednotná v názore na SNP, je jednoznačné, že malo obrovský geopolitický význam. SNP bolo mementom národa v boji proti nacistickému mocipánstvu, významne narušilo vojenské tylo Nemcom, zaradilo nás medzi víťazné [...]

Album Michael …… posmrtné CD Jacksona

24.08.2011

Posmrtný album Jacksona „Michael“ – moja skromná recenzia Na úvod je potrebné povedať, že tieto skladby nevydal Michael Jackson z dvoch dôvodov a) neboli plne dokončené, vzhľadom na jeho perfekcionizmus, b) boli len plánované na vydanie, resp. neboli vôbec určené na vydanie. Napriek tomu je zrejmé, že fanúšikovia chceli, chcú a budú chcieť počuť Michaelovu [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 20364x
Priemerná čítanosť článkov: 2909x

Autor blogu

Kategórie